Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından yürütülen “Standardizasyon Sisteminin Geliştirilmesi ve Farkındalığın Artırılmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi” kapsamında 14 Ekim Dünya Standartlar Günü Uluslararası Standardizasyon Konferansı gerçekleştirildi.
Konferansın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin çok hızlı yaşandığı bir süreçten geçildiğini belirterek, sanayi ve üretim şeklinin ziyadesi ile hızlı değiştiği bugünde rekabet ortamını ve inovasyon çalışmalarını etkin bir şekilde takip etmenin oldukça önemli hale geldiğini belirtti.
Bu rekabet ve inovasyon çalışmalarını tüm ülkeler ile beraber takip etmenin en önemli yollarından birinin standartlar olduğuna işaret eden Büyükdede, “Ülkemiz standartlara uygun üretim ile ihracat potansiyelini güncel seviyeye kadar çıkarmıştır. Sürekli gelişen sanayimizin ihracat rakamlarını katlayacak potansiyelde olduğunu biliyoruz. Sanayicilerimizin standartların hazırlık süreçlerine katılarak ticaret hacimlerini artıracaklarını, böylelikle hedeflediğimiz ihracat rakamlarına ulaşabileceğimizi biliyoruz. Standartların hazırlık sürecinde olduğu kadar uygunluk değerlendirme faaliyetleri kapsamında TSE’nin faaliyetlerini önemsiyoruz” diye konuştu.
“Uluslararası standartların belirlenmesinde yer alan firmalar pazardan ilk pay alanlar oluyor”
Türk Standardları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin, “Standardizasyon Sisteminin Geliştirilmesi ve Farkındalığın Artırılmasına Yönelik Teknik Yardım Projesi”nin, standardizasyon çalışmalarına profesyonel bir yaklaşım getirdiğini belirterek, projenin, Türkiye’deki standardizasyon sistemini 81 ile yaymayı, etkinliğini, verimliliğini ve paydaş katılımını iyileştirerek standardizasyon konusunda kamuoyu bilincini oluşturmayı hedeflediğini kaydetti.
Standardizasyon Platformu aracılığıyla, standardizasyon süreçlerine ilgili tarafların katılımını amaçladıklarını ifade eden Şahin, “Yeni ürün ve hizmetlerin küresel pazarda yer alabilmesi için uluslararası standartların belirlenmesinde yer alan firmaların pazardan ilk pay alanlar olduğunu görüyor, şahitlik ediyoruz” dedi.
Şahin, ekonomiye yön veren ülkelere bakıldığında bu ülkelerin standardizasyon faaliyetlerine büyük önem atfettiğini gördüklerine işaret ederek, şunları kaydetti:
“İhracatımızın yüzde 50’den fazlasını gerçekleştirdiğimiz AB tarafından yayımlanan Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde yeni standartların hazırlanması çalışmalarında Enstitümüz de üzerine düşen sorumluluğunun farkındadır. Sanayimizin standartlara uygun ürünlerle küresel pazarlara girmesini sağlayan TSE, ihracatçımızı bu yeni sisteme hazırlamak için bilgilendirme ve eğitim çalışmalarına hızlıca devam ediyor. Sanayi ve ticaret erbabımızı bu değişim süreçlerinde, ülkemizin bu çalışmalarda belirleyici ve etkili olabilmesi için TSE rehberliğinde etkin rol almaya davet ediyoruz. TSE ne kadar güçlü olursa, sanayicilerimiz de küresel rekabette o kadar güçlü olur. Çünkü standartlar, ürünlerinizi daha rekabetçi yapar, markalarınızın dünyanın her bir köşesinde tanınmasını sağlar. Saydığım ve sayamadığım nedenlerle kıymetli sanayicilerimizi, ayna komitelere katılmaya, standartlara yön vermeye davet ediyoruz.”
Prof. Dr. Şahin, Enstitü olarak sanayicilerin, üniversitelerin ve tüketici birliklerinin, ayna komitelerde bulunması ile standartların daha kapsayıcı olarak hazırlanacağına inandıklarını söyledi.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret Ekonomi ve Diğer AB Politikaları Bölüm Başkanı Bartosz Przywara, Gümrük Birliğinin katkısıyla Türkiye ile Avrupa’nın önemli bir ticaret hacmine sahip olduğunu belirtti.
Bu ticaret hacminin gelişmesinde TSE, Ulusal Metroloji Enstitüsü ve Türk Akreditasyon Kurumu görünmez bir şekilde, sessiz olarak çok önemli etki yarattığını anlatan Przywara, “Türkiye’nin gerçekten çok önemli bir standardizasyon geleneği var ve TSE’nin liderliğinde çok da etkin bir sistemi var.” dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Büyükdede ve Bakan Yardımcısı Demircan, Standardizasyon Ödül Töreni’nde standartların gelişmesine katkı sunanlara ödüllerini takdim etti.